הנחיות לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים
לסובלים מבעיות רפואיות: הצטיידו ככל האפשר במסמכים רפואיים חתומים בידי הרופא המטפל, ובהם ציון הפרטים האלה: מצבכם הבריאותי, רשימת התרופות שאתם צורכים והמינון הנדרש, רשימת בדיקות שגרתיות שעליכם לעבור ומרשם נוסף. דאגו למלאי תרופות מספיק והקפידו על רישום תקופות שבהן אסור לכם להשתמש בתרופות. הצטיידו במכשור עזר שאתם זקוקים לו, כגון: מזרק ואינסולין, חמצן, הוראות דיאטה או הנחיות אחרות מרופא וכרטיס קופת חולים.


לאנשים המרותקים לבית: המתנה ממושכת בבית ובמיוחד במרחב המוגן עלולה לגרום לתופעות חרדה ולחץ ועשויה להשפיע לרעה על תפקודכם ועל תפקוד בני ביתכם בשעת חירום. אנו ממליצים ככלל
להכין תכנית חירום משפחתית ולכלול בה משחקים, שיחות ופעילות נוספת שתסייע למשפחה להתמודד עם האתגרים ועם הקשיים המתלווים למצב חירום מתמשך.


לנעזרים בעובדים זרים: הסבו את תשומת לבם של העובדים הזרים לפרסומים בשפות שונות באמצעי התקשורת וכן באתר האינטרנט ובמרכז המידע של פיקוד העורף.
היערכות של כבדי שמיעה וחירשים:
בני 12 ומעלה שרמת הירידה שלהם בשמיעה היא מ-50 דציבלים ומעלה – זכאים
לזימונית. על מנת לקבל זימונית יש למלא טופס בקשה לקבלת זימונית לשעת
חירום ולשלוח אותו לפקס: 5085112 עבור אגף השיקום, משרד הרווחה.
את הטופס אפשר להוריד באתר

היערכות של עיוורים ולקויי ראייה
ארגנו את המרחב המוגן והקפידו על נגישות מרבית אליו ועל נוחות מרבית בו. פנו את כל החפצים העלולים להפריע לתנועה חופשית.
הכינו כרטיס זיהוי אישי הכולל: שם ושם משפחה, מספר תעודת זהות, שם קופת החולים והרופא המטפל, שם המטפל הצמוד, רשימת תרופות, סוג הדם, צרכים מיוחדים, רגישויות, דגשים רפואיים וטלפונים של בני משפחה וקרובים. הכינו במרחב המוגן את הציוד של חיית הנחייה וציוד אישי חשוב.
לקבלת מידע נוסף אפשר לפנות לאגף השיקום במשרד הרווחה בטלפון 5085422
או בפקס 5085928.מוקד חירום לאנשים עיוורים 9366*

היערכות של אנשים עם מגבלות תנועה
בחרו מרחב מוגן שיתאים למגבלות התנועה שלכם, וכך בהישמע אזעקה או סִסמת "צבע אדום" תוכלו להגיע אליו בבטחה ובתוך פרק הזמן שנקבע בהנחיות של פיקוד העורף. אם אתם זקוקים לזמן רב יותר מהמצוין בהנחיות להגעה למרחב המוגן, אתרו מרחב מוגן אחר או לחלופין היערכו להעתקת מקום לינתכם למרחב המוגן שבחרתם. ארגנו את המרחב המוגן ואת הדרך אליו כדי לאפשר נגישות ונוחות מרביות. פנו את כל החפצים העלולים להפריע לתנועה חופשית. אם אתם משתמשים בכיסא גלגלים או בקלנועית ממונעת, ודאו שיש לכם סוללות נוספות וזמינות, מטען וכיסא גלגלים שאינו ממונע.
היו מוכנים למקרים שבהם אי-אפשר יהיה להשתמש במעלית, ויצטרכו לשאת אתכם ללא כיסא הגלגלים האישי שלכם. דאגו לסיוע ולתרגול מבעוד מועד. היו מוכנים לאפשרות של נקר בגלגל. הכינו ערכה לתיקון הנקר ולמילוי אוויר בהתאם לצורך, או לחלופין הכינו פנימיות רזרביות ומשאבה.
שקלו אפשרות להצטייד בזוג כפופות כבדות לצורך סיבוב גלגלים בדרכים משובשות.
הכינו תיק, שעליו רשומים פרטיכם האישיים, ובו ציוד חיוני עבורכם לשהייה במרחב המוגן, באריזה שמסוגלת להתחבר לכיסא הגלגלים, להליכון, לקלנועית וכדומה.

היערכות של אנשים הלוקים בפיגור שכלי או באוטיזם
מומלץ לתרגל את האדם בפעולות הנדרשות לכניסה למרחב מוגן ואת ההתנהגות הנדרשת בעת הישמע סִסמת "צבע אדום" או אזעקה. הכינו תרופות, עזרים נדרשים וציוד אישי חשוב. כדאי להכין לבוש רזרבי, מוצרי היגיינה אישיים, מזון ושתייה על-פי העדפת האדם. אם נדרש מזון מיוחד, הצטיידו במזון טחון או בתחליפי מזון.
חשוב ליצור במרחב המוגן אווירה מרגיעה ולדאוג לעיסוק מהנה ומרגיע. אפשר להפיג מתחים ולחצים על ידי הרגעה, שיתוף, פנייה אישית בשמו של האדם, תרגילי
נשימה וכן הלאה. בכל מצב שבו לאדם הלוקה בפיגור שכלי יש מגבלות נוספות (כמו מגבלות בתנועה
או בעיות נפשיות)היעזרו בהנחיות הרלוונטיות למגבלות נוספות אלו.
הכינו כרטיס זיהוי אישי הכולל: שם ושם משפחה, מספר תעודת זהות, שם קופת החולים והרופא המטפל, שם המטפל הצמוד, רשימת תרופות, סוג הדם, צרכים
מיוחדים, רגישויות לתרופות, דגשים רפואיים וטלפונים של בני משפחה וקרובים.

 

למידע נוסף ועלוני הסברה היכנסו לאתר פיקוד העורף .